PODPROGRAM 2018 – efekty

pon., 08/26/2019 - 17:28
Zbigniew Spleśniały

Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta – Koło Rybnickie z terenu województwa śląskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chorzowie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Pomoc żywnościowa trafiła do 60 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 2,7678 ton żywności;
  • 300 paczek żywnościowych;
  • 0,00 posiłków;

W ramach Podprogramu 2018 dla 10 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 10 uczestników
  • Żywieniowe – 1 spotkanie dla 9 uczestników
  • Kulinarne - 1 spotkanie dla 9 uczestników
  • Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 9 uczestników