PODPROGRAM 2017 – efekty

pon., 07/16/2018 - 11:00
Zbigniew Spleśniały
  1. Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta – Koło Rybnickie z terenu województwa Ślaskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.
    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 80 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy/miasta Rybnik, Czerwionka-Leszczyny oraz ościenne gminy.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 4,0968 ton żywności;
  • 560 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;

4. W ramach Podprogramu 2017 dla 80 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • Ekonomiczne - 0 spotkań dla 0 uczestników
  • Żywieniowe – 1 spotkanie dla 9 uczestników
  • Kulinarne – 1 spotkanie dla 5 uczestników
  • Niemarnowanie żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników
Logo Śląski Bank Żywnosci Logo Miasto Rybnik Logo Miasto Czerwionka